:: دوره 12، شماره 3 - ( 10-1398 ) ::
جلد 12 شماره 3 صفحات 47-40 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ﺗأﺛﯿﺮ چوب مسواک و دﻫﺎﻧﺸﻮیه ﮐﻠﺮﻫﮕﺰیدین ﺑﺮ ﺑﻬﺪاﺷﺖ دﻫﺎن بیماران بستری بخش مراقبت های ویژه
هانیه ایرانی ، زهرا پیشگارمفرد* ، علی نویدیان ، علیرضا راحت دهمرده
مرکز تحقیقات پرستاری جامعه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی زاهدان، زاهدان، ایران
چکیده:   (3327 مشاهده)

زمینه و هدف: بهداشت دهان و دندان در بیماران نیازمند مراقبت ویژه مهم است زیرا در بهبود سلامتی و نتایج بالینی این بیماران تأثیرگذار است و یکی از وظایف اصلی و اساسی پرستاران در مراقبت از بیماران بستری بخش مراقبت‌های ویژه، تأمین بهداشت دهان و دندان بیماران است؛ لذا ایﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺎ ﻫﺪف ﻣﻘﺎیﺴﻪ ﺗﺄﺛﯿﺮ چوب مسواک و دﻫﺎﻧﺸﻮیﻪﮐﻠﺮﻫﮕﺰیﺪیﻦ ﺑﺮ ﺑﻬﺪاﺷﺖ دﻫﺎن ﺑﯿﻤﺎران ﺑﺴﺘﺮی در ﺑﺨﺶ ﻣﺮاﻗﺒﺖ‌های ویﮋه اﻧﺠﺎم شد.

روشها: این مطالعه‌ی کارآزمایی بالینی روی ۷۰ بیمار بستری در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان خاتم الانبیاء (ص) که دارای لوله تراشه از طریق دهان و فاقد حساسیت به ترکیبات گیاهی بودند با محدوده‌ی سنی ۱۸ تا ۶۵ سال، در بهار 1398 انجام شد. بیماران دارای معیارهای ورود به مطالعه به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 35 نفری مداخله (چوب مسواک) و کنترل (کلرهگزیدین) قرار گرفتند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها چک لیست اطلاعات دموگرافیک و چک لیست ارزیابی بهداشت دهان بود که به روش مصاحبه و مشاهده تکمیل شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 و آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: بیماران دو گروه مداخله و کنترل از نظر ویژگی‌های دموگرافیک و بالینی با همدیگر همگن بودند. وضعیت بهداشت دهان بیماران در روز اول با یکدیگر تفاوت معنی‌داری نداشت(P=0.2)؛ اما در روزهای دوم تا پنجم امتیاز کسب شده از ابزار بهداشت دهان توسط بیماران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بطور معنی‌داری بیشتر بود و وضعیت بهداشت دهان بیماران گروه چوب مسواک به طور معنی‌داری بهبود یافت؛ به عبارت دیگر تأثیر چوب مسواک بر بهداشت دهان بیشتر از دهانشویه کلرهگزیدین است.
نتیجه‌گیری: مقایسه اثربخشی چوب مسواک و دهانشویه کلرهگزیدین بر وضعیت بهداشت دهان بیماران نشان داد چوب مسواک در ارتقاء وضعیت بهداشت دهان و دندان بیماران از دهانشویه کلرهگزیدین مؤثرتر است. لذا با توجه به مزیت‌های ترکیبات گیاهی، می‌توان چوب مسواک را به عنوان یک جایگزین مناسب برای کلرهگزیدین مطرح کرد.
 
واژه‌های کلیدی: بخش مراقبت‌های ویژه، چوب مسواک، دهانشویه کلرهگزیدین، بهداشت دهان
متن کامل [PDF 889 kb]   (1192 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/7/30 | پذیرش: 1398/10/1 | انتشار: 1398/11/29


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 3 - ( 10-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها